Dom i kuchnia

Czy palenie w kominku szkodzi?

Redakcja meska-kuchnia.pl
Maj 20 2017

Palenie w kominku

Palenie drewnem w domowym kominku to gwarancja ciepła, relaksującego widoku i przytulnej atmosfery. A jaki jest jego wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo domowników?

Kominek w domu to marzenie niejednej rodziny. Rozpalony za szybą ogień przyciąga i jednoczy mieszkańców domu, pomaga odprężyć się po ciężkim dniu, ekonomicznie ogrzewa pomieszczenia i pięknie wygląda. Ogrzewanie za pomocą płonącego ognia było jednym z pierwszych, kluczowych wynalazków człowieka. Ślady prehistorycznych palenisk odnaleziono na wszystkich pięciu kontynentach. Zaletom posiadania kominka, towarzyszy jednak często wątpliwość – czy takie urządzenie nie zaszkodzi domownikom? Odpowiedź jest prosta. Kominek w domu jest całkowicie bezpieczny, pod warunkiem, że będziemy użytkować go właściwie.

Czym palić w kominku?

Paliwem, które jest najodpowiedniejsze do palenia w kominku jest drewno. Jest nie tylko ekologiczne, ale także, przy odpowiednim ułożeniu i rozpaleniu, gwarantuje większą produkcję ciepła i sprawia, że substancje lotne nie uciekają z dymem, lecz spalają się w piecu i dalej w przewodzie kominowym. Nie mają więc szans, by przedostać się do pomieszczenia.

Jak prawidłowo rozpalać kominek?

Patrycja Sobień z kampanii Nie Rób Dymu, która zajmuje się edukowaniem społeczeństwa w zakresie ekologicznego i ekonomicznego palenia w piecach i kominkach: Kawałki drewna należy układać w kominku tak, by nie przylegały do siebie całą swoją długością. Wybierając drewno natomiast zwracajmy uwagę na jego wilgotność. Im bardziej suche, tym lepiej i wydajniej wykorzystana będzie jego wartość opałowa.

Kominek w domu

Wentylacja pomieszczeń

Proces spalania zachodzi, gdy zostaną spełnione trzy warunki: w kominku znajdzie się paliwo (najlepiej suche drewno liściaste), tlen i źródło ognia. Pomieszczenie, w którym zostanie zainstalowane urządzenie musi posiadać system wentylacji: nawiewno-wywiewnej bądź grawitacyjnej (naturalnej). Rozwiązania proponowane przez producentów kominków dają możliwość podpięcia go bezpośrednio do wkładu, dzięki czemu do spalania nie zostanie zużyty tlen z pomieszczenia.

Patrycja Sobień z kampanii Nie Rób Dymu: Samo urządzenie, odcinek łączący wkład z kominem oraz przewód kominowy muszą być szczelne. Zapewni to odpowiednia i regularna konserwacja oraz przegląd techniczny instalacji kominkowej.

Warto wyposażyć kominek w zewnętrzny dolot powietrza. W ten sposób, nawet przy zamkniętych oknach, będzie miał on zapewnioną odpowiednią ilość tlenu.

Zanim kupisz, sprawdź jakość

Rozważając zakup kominka, warto wybrać taki, który spełnia już najbardziej wyśrubowane unijne normy tzw. ekoprojektu (Dyrektywa 2009/125/WE). Wtedy będziemy mieć pewność, że zainwestowaliśmy w najwyższej klasy palenisko, które przy użyciu odpowiednich paliw nie będzie emitowało spalin do atmosfery.

Udostępnij