Dom i kuchnia

Produkty zakwaszające organizm

Redakcja meska-kuchnia.pl
Sierpień 3 2018

zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu to problem, z którym obecnie zmaga się bardzo wiele osób.  Ma to związek z tempem i trybem naszego życia, ale także w znacznej mierze z produktami, jakie spożywamy. Na czym polega zakwaszenie organizmu, jakie są jego obawy oraz których produktów należy unikać, aby do niego nie doprowadzić?

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszeniem organizmu nazywamy stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. Dlaczego do niego dochodzi? Naturalne pH naszej krwi wynosi 7,35 –7,45, więc jest ono lekko zasadowe. W naszym organizmie wytwarzane są produkty zdolne zarówno do zakwaszania, jak i alkalizowania. Niestety, kiedy w organizmie przeważają te pierwsze, pojawiają się problemy. Nasz organizm stara się sobie poradzić z tym problemem, na przykład poprzez zwiększone wydalanie C02 przez płuca lub zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże część kwasów. Jednakże, jeśli zakwaszenie jest zbyt duże, organizm może sam sobie z problemem nie poradzić. Przyczyn zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie jest sporo. Niestety, w utrzymaniu prawidłowego pH w naszej krwi nie sprzyja dzisiejszy tryb życia. Brak aktywności fizycznej, stres oraz szybkie tempo życia to czynniki, z którymi systemy regulacji mogą sobie nie dać rady, co w rezultacie prowadzi do zakwaszenia. Dużą rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ma także nasze żywienie. Na nie z kolei mamy większy wpływ, więc warto wiedzieć, które produkty powinno się z diety wykluczyć.

równowaga kwasowo-zasadowa

Objawy zakwaszenia organizmu

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej może powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak osłabienie, podatność na infekcje oraz senność. Powoduje także problemy z suchą skórą oraz łamliwość włosów i paznokci, a wiec ma niekorzystny wpływ na nasz wygląd. Może ono również prowadzić do wystąpienia biegunki, zaparć i pieczenia odbytu, a także zwiększyć predyspozycje do zapalenia jelit oraz podrażnienia i pieczenia dróg moczowych. Innymi problemami, z jakimi może się spotkać osoba z zaburzoną równowagą kwasowo-zasadową są zapalenie dziąseł, pękanie kącików ust i powstawanie zajadów oraz uporczywy katar. Może wystąpić również reumatyzm, artretyzm, skurcze łydek oraz osteoporoza.

"Uczucie przewlekłego zmęczenia, bóle głowy, bóle reumatyczne, uczucie senności, dolegliwości skórne – większość osób najczęściej bagatelizuje te symptomy lub podejmuje niewłaściwe leczenie. Zwykle wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że wymienione wyżej symptomy świadczą o zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej w stronę zbyt niskiego pH" - wyjaśnia dr. Piotr Kardasz, na łamach strony https://prodeacid.pl/zakwaszenie-objawy-przyczyny.

Zakwaszenie organizmu ma także fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Może powodować brak energii, stałe zmęczenie, a nawet depresję. Innymi objawami są nerwowość, pobudzenie bez powodu oraz drażliwość. Są to dolegliwości, które znacznie utrudniają życie i relacje z innymi. Jak więc widać, zakwaszenie organizmu to poważny problem, z którym należy skutecznie walczyć.

Które produkty zakwaszają organizm?

Na szczęście masz spory wpływ na to, jakie składniki zostaną uwolnione w organizmie podczas przemian. Produkty bogate w: sód, potas, wapń, magnez działają alkalizująco, natomiast fosfor, chlor, siarka – zakwaszająco. Dlatego też chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, powinieneś ograniczyć spożycie tłuszczy zwierzęcych, które mają działanie zakwaszające. Jaja, mięso, wędliny, ryby oraz sery nie powinny stanowić podstawy Twojej diety. Warto ograniczyć również spożycie produktów zbożowych, polerowanego ryżu, soli oraz tłuszczy. Słodycze, słodkie napoje gazowane oraz alkohol są nie tylko dla nas niezdrowe, ale również wpływają negatywnie na równowagę kwasowo-zasadową. Dobrze jest również ograniczyć spożycie kofeiny zawartej w kawie lub czarnej herbacie. Do diety należy wprowadzić jak najwięcej warzyw i owoców, które wykazują działanie zasadotwórcze.

Udostępnij