Zdrowie i uroda

Co robić kiedy czujemy się źle, a wyniki są w normie? Zakwaszenie organizmu

Redakcja meska-kuchnia.pl
Październik 13 2017

zakwaszenie organizmu

Kiedy źle się czujemy, zaczynamy szukać przyczyn takiej sytuacji. Niekiedy jednak okazuje się, że wyniki są w normie. Skąd więc wynika kiepskie samopoczucie?

Równowaga kwasowo-zasadowa

Oznacza to na ogół, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. To podstawa prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jej zachwianie prowadzi do kryzysów, które nieleczone mogą się przerodzić w schorzenia przewlekłe - reumatyzm, nowotwory, cukrzycę, kamicę nerkową, dnę moczanową itd. Wiele chorób to skutek zakwaszenia organizmu. Pojawia się ono wówczas, gdy męczą nas bóle głowy, kręgosłupa, zgaga czy dolegliwości jelitowe. Dotyczy nie tylko osób starszych, ale i dzieci. Kryzys na ogół następuje około 40. roku życia. Jak wygląda problem zakwaszenia? Dowiedz się o tym na portalu: www.zakwaszonyorganizm.com.pl

Dlatego aby zachować zdrowie i pozbyć się przykrych dolegliwości należy sięgać po produkty zasadotwórcze, a ograniczać spożywanie tych kwasotwórczych. Kluczem do sukcesu jest jedzenie z umiarem i bez pośpiechu. Nie wolno też najadać się do syta. 

Właśnie taka jest terapia odkwaszająca – prosta, naturalna i zdrowa.

Odkwaszenie to szansa na poprawę samopoczucia oraz pozbycie się wielu przykrych dolegliwości. Atutem takiego rozwiązania jest poza tym utrata wagi, a więc i lepszy wygląd.

Terapia odkwaszająca

Zły stan zdrowia wymaga odkwaszenia organizmu, Podstawowym elementem takiej terapii jest odpowiednia dieta oraz zmiana dotychczasowego trybu życia. Trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia. Warto zastanowić się nad tym, co się je. Jeśli po jakimś jedzeniu człowiek czuje się źle, to powinien z niego zrezygnować.

Produkty zakwaszające

Produkty zakwaszające organizm to przede wszystkim kawa, herbata, mięso, słodycze, pieczywo, sery, nabiał itd. Jeśli dominują one w menu to organizm jest zwykle zakwaszony. Poza tym zakwaszeniu sprzyjają papierosy, alkohol i stres. Warto więc z tych wszystkich elementów zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć ich spożywanie. Dobrze jest natomiast sięgać po warzywa, które neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Odżywianie w czasie terapii

Odpowiednia dieta składa się przede wszystkim z warzyw, gotowanych na parze lub w niewielkiej ilości wody. Buraki i ziemniaki powinno się gotować w łupinach. Przed warzywami powinno się jeść sałatę lub kiszoną kapustę. Do tego wskazane są zioła, zielenina czy sól morska. Warto sięgać w zasadzie po wszystkie warzywa oraz oleje i kiełki. Dobrym rozwiązaniem są nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, suszone owoce itd. Oprócz tego można jeść także owoce, surowe lub gotowane na parze. Zawsze podaje się je przed warzywami. Do tego w czasie kuracji odkwaszającej wskazane jest picie ziół, zakwasu buraczanego, soków owocowych i warzywnych oraz wywarów z warzyw. To również musi odbywać się przed jedzeniem lub między posiłkami. Posiłki powinno się spożywać w ściśle określonych porach dnia, gdyż sprzyja to zdrowiu, dobremu trawieniu oraz rozwija pozytywne nawyki żywieniowe. Śniadanie spożywa się najczęściej między 7:00 a 9:00, obiad między 13:00 a 15:00, a kolację do godziny 18:00.

Udostępnij