Mrożona kawa rodem z Italii
Redakcja meska-kuchnia.pl
Choć we Włoszech nie uprawia się kawowca, to odkąd wynaleziono ekspres ciśnieniowy, stały się one jednym z najważniejszych państw na kawowej mapie świata. Jego mieszkańcy spopularyzowali najbardziej rozpoznawalne sposoby serwowania tego napoju. Które przepisy pozwolą nam ochłodzić się latem?
Na co dzień chętnie sięgamy po cappuccino, caffè latte czy espresso. Kiedy jednak na zewnątrz panują tropikalne upały, mamy raczej ochotę na coś zimnego. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnowania z kawy. Dla niemal każdej ze sztandarowych metod jej serwowania na ciepło, mieszkańcy słonecznej Italii stworzyli mrożony odpowiednik. Przedstawiamy najważniejsze przepisy na napoje chłodzące na bazie espresso.
Espresso Freddo
Espresso Freddo to propozycja stworzona z myślą o zmęczonych spiekotą wielbicielach esencjonalnej kawy. W zależności od regionu i baristy pod tą nazwą mogą kryć się nieco różniące się od siebie napoje, ale ich cechą wspólną zawsze jest połączenie mocnego naparu i lodu. – Espresso Freddo to po włosku „zimne espresso”. W najprostszej wersji jego przygotowanie polega na wlaniu świeżo zaparzonej kawy z ekspresu do szklanki wypełnionej kostkami lodu - Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland. – Zamawiając Espresso Freddo w Grecji można natomiast otrzymać napój, w którym kostki lodu wrzuca się do spienionego espresso. Istnieje także wariant, w którym zaparzoną kawę przed podaniem chłodzi się w lodówce. We wszystkich przypadkach można do smaku dodać cukier lub syrop smakowy – tłumaczy ekspert.
Cappucino Freddo
W standardowej wersji podawanej na gorąco, cappuccino składa się z podwójnego espresso uzupełnionego spienionym mlekiem. W wariancie mrożonym, ze względu na wpływy zamorskich sąsiadów zwanej także Espresso Greco, pianki jest mniej i powstaje ona w nieco inny sposób –w trakcie procesu łączenia wszystkich składników w mikserze.
– Cappuccino Freddo podaje się w schłodzonej szklance deserowej mieszczącej 150 mililitrów. Pierwszym krokiem jest przygotowanie standardowego espresso o objętości około 25 ml. Do kielicha blendera dodaje się kolejno: 4-5 kostek lodu, 10 ml syropu cukrowego, 60 ml mleka i zaparzoną chwilę wcześniej kawę – wymienia Grzegorz Staszowski. – Składniki należy miksować przez pięć sekund. Należy przelać je bezpośrednio do szklanki i serwować od razu – opowiada barista Segafredo Zanetti Poland.
Shakerato
Alternatywnym, nie wymagającym wykorzystania miksera, sposobem otrzymania spienionego napoju kawowego jest Shakerato. Jak sama nazwa wskazuje, do jego przygotowania przydatny jest shaker. W tym wariancie, świeżo zaparzone espresso ochładza się poprzez intensywne energiczne wstrząsanie z kostkami lodu przez kilkanaście sekund. Do smaku dodaje się cukru lub syropu. Na dno szklaneczki można wlać także odrobinę skondensowanego mleka.
Kawowe desery lodowe
Zwolennikom słodkości polecić można natomiast dwa przepisy na granicy kawy mrożonej i deseru lodowego. Pierwszą z nich jest klasyczne Cafe Affogato. Powstaje ono przez zalanie aromatycznym espresso gałki lodów waniliowych. Po ich rozpuszczeniu pod wpływem gorącej kawy, na powierzchni tworzy się delikatna pianka. Dostępną od kilku sezonów alternatywą jest Crema Caffe - gęsty, jednolity napój w konsystencji mrożonego sorbetu, powstający w specjalnym chłodzącym urządzeniu. Warto zapytać w punkcie gastronomicznym czy taki deser jest dostępny.
Zostaw komentarz