Przepisy

Co zrobić, aby sos grzybowy zawsze był pyszny? Podpowiadamy

Redakcja meska-kuchnia.pl
lis 4 2021

Sos grzybowy towarzyszy nam od stuleci i należy do tradycyjnej kuchni polskiej. Jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, makaronów czy kasz – nadaje potrawom wspaniałego smaku i wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak należy przygotować sos grzybowy, by zawsze zachwycał domowników i gości.

Gęsty sos ze świeżych grzybów

Masz pod ręką świeże grzyby? Przygotuj z nich gęsty sos, który mile zaskoczy wszystkich domowników. Pamiętaj jednak, by nie mieszać ze sobą grzybów o różnych smakach, np. pieczarek z borowikami czy kurek z grzybami leśnymi, ponieważ sos może stracić swój absolutnie niepowtarzalny charakter.

Przygotuj grzyby do sosu

Najważniejszą czynnością przed przygotowaniem jakiegokolwiek dania z grzybów jest ich dokładne oczyszczenie z ziemi, piasku czy resztek runa leśnego oraz odrzucenie egzemplarzy robaczywych. Pokrojone (ale nie za drobno) grzyby dodaje się do drobno pokrojonej i zeszklonej na maśle cebuli. Aby sos był gęsty i idealnie kremowy, wystarczy dolać trochę zahartowanej wcześniej śmietanki i całość krótko smażyć, ciągle mieszając, aż do momentu gdy sos nabierze pożądanej konsystencji. Gotowy sos grzybowy wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Sos grzybowy z pieczarek, boczniaków, lub kurek

Dokładnie w taki sam sposób można przygotować sos ze świeżych pieczarek, boczniaków albo charakterystycznych w smaku kurek. Świetnym dodatkiem do sosu grzybowego jest garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki, która dodatkowo podkreśla jego aromat i wygląd. Aby uzyskać gęstą kremową konsystencję, zamiast śmietany można użyć sosu w torebkach (np. do grzybów leśnych świetnie się sprawdzi Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY), a całość jedynie odrobinę doprawić.

Sosy z grzybów mrożonych

Grzyby, zwłaszcza te zebrane w lesie, są niestety bardzo nietrwałe, a czas ich zbioru bardzo krótki. Dlatego też, aby zatrzymać ich unikalny smak i aromat na dłużej, warto je suszyć lub mrozić. Najczęściej można kupić grzyby oczyszczone, ale dość sporych rozmiarów i w całości. Aby je podzielić na mniejsze kawałki, trzeba poczekać, aż odzyskają temperaturę pokojową. Sosy z mrożonych grzybów przygotowujemy dokładnie w taki sam sposób jak w przypadku dopiero zebranych.

Mrożenie podsmażonych i podduszonych grzybów

Świetnym sposobem na podanie do stołu aromatycznego sosu grzybowego w środku zimy jest zamrożenie podsmażonych i podduszonych wcześniej grzybów wraz z cebulką i przyprawami. Powstały półprodukt po ostudzeniu przełóż do pojemników lub specjalnych woreczków na mrożonki, odciśnij powietrze i schowaj w zamrażarce. Gdy będziesz miała ochotę na pyszny sos, rozmrożoną zawartość wrzuć na patelnię, podduś, zagęść i przypraw do smaku. To proste!

Sos z grzybów suszonych

Suszone grzyby leśne wyróżniają się dużo silniejszym aromatem niż świeże, dlatego też wystarczy ich zaledwie garstka, by przygotować wyrazisty sos, idealnie pasujący do ryżu, makaronu czy dziczyzny. Jednak aby borowiki czy podgrzybki nabrały miękkości, należy je przed przygotowaniem potrawy przełożyć do garnka, zalać letnią wodą i odstawić na około godzinę. Napęczniałe grzyby wolno gotujemy w tej samej wodzie do momentu, aż staną się miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. W tym samym czasie podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulkę, a do niej wrzucamy odsączone grzyby. Po krótkim duszeniu wlewamy pozostały w rondelku wywar, który podczas odparowania na patelni odda grzybom swój smak. Na koniec już prawie gotowy sos wystarczy zagęścić i doprawić według uznania, a następnie dodać do przygotowanej na obiad potrawy. Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Udostępnij