Dom i kuchnia

Jak wybrać grill?

Redakcja meska-kuchnia.pl
kwi 23 2019

Sezon grillowy niedługo się rozpocznie, dlatego warto znać cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów grilla. Każdy typ ma swoje wady i zalety, więc najlepiej dopasować go do swoich potrzeb i preferencji. Wiosną i latem, grill jest ważnym elementem w ogrodzie. Pieczone mięso czy warzywa doskonale smakują na powietrzu. Wspólne grillowanie jest okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Grille węglowe

Jednymi z najpopularniejszych w Polsce grilli są urządzenia węglowe. Wielu użytkowników decyduje się na ten rodzaj, z racji dostępności paliwa stałego. Poza tym nie wymagają one dostępu do sieci elektrycznej i można je łatwo przestawiać. Dodatkowo, grille węglowe występują w wersjach – stacjonarnej i turystycznej. Ponad to, wiele osób muruje takie grille w kamieniu. Takie urządzenia są wygodne, bo te niewielkich rozmiarów można zabrać ze sobą w podróż. Trzeba jednak pamiętać, że należy wykazać się umiejętnością rozpalania takiego grilla. Po użytkowaniu najlepiej od razu go wyczyścić, bo usuwanie zaschniętego tłuszczu z rożna nie należy do najłatwiejszych czynności.

Grille elektryczne

Na rynku dostępne są również grille elektryczne, które najczęściej wykorzystuje się w pomieszczeniach lub na balkonach. Urządzenia te są proste w obsłudze i czyszczeniu, wystarczy podłączyć je do sieci i od razu można rozpocząć grillowanie. Szeroki asortyment tego sprzętu dostępny jest na: https://www.top-grille.pl/category/grille-elektryczne. Użytkownicy decydują sie na ten rodzaj grilla, bo jest on bardzo wygodny i łatwy w użytkowaniu. Nie trzeba spędzać czasu nad rozpalaniem ognia i pilnowaniem żaru w palenisku.

Urządzenia gazowe

Bardzo podobne do grillów elektrycznych są urządzenia gazowe. Zasila się je propanem lub gazem ziemnym. łatwo się je czyści i obsługuje. Wiele osób uważa również, że potrawy z grilla gazowego są zdrowsze niż z węglowego, bo podczas obróbki cieplnej nie wytwarzają się związki wodoru. Na rynku dostępne są modele z półką na wióry, które dodają potrawom zapachu wędzenia. Wybierając grill należy zwrócić uwagę nie tylko na jego rodzaj, ale również wielkość. Niektórym wystarczy urządzenie z niewielkim rusztem, a inni potrzebują grilla, na którym zmieści się np. dziesięć kawałków mięsa.

Grillowanie jest przyjemnym i relaksującym zajęciem, nic dziwnego, że obecna jego forma rozpowszechniła się po II Wojnie Światowej dzięki amerykańskim rodzinom, które w ten sposób spędzały czas wolny poza miastem. Sam proces obróbki cieplnej jedzenia na ogniu znany jest od prehistorii. Zanim człowiek wynalazł żaroodporne naczynia przyrządzał mięso bezpośrednio nad ogniskiem. W grillowaniu ważne jest, by nadać produktom spożywczym odpowiednią temperaturę. Każde danie: mięso, ryby czy warzywa potrzebują innego czasu pieczenia. Trzeba zwracać uwagę na to czy produkty nie stają się przesuszone. Sztuką jest przygotowanie potraw upieczonych i soczystych.

Artykuł zewnętrzny

Udostępnij