Na brak czasu - szybkowar
Redakcja meska-kuchnia.pl
W życiu wielu osób weekend jest jedynym czasem w którym mamy kilka wolnych chwil więcej niż w tygodniu, kiedy sporo pracujemy a poza pracą mamy do załatwienia również inne sprawy, nie zapominając o tym, że każdy zasługuje na chwilę rozrywki i wypoczynku, co również wymusza potrzebę zagospodarowania kolejnej części dnia lub wieczoru. Gdzie w tym wszystkim czas na gotowanie? Owszem, w weekend mamy go więcej i możemy się poświęcić gotowaniu, ale nie jesteśmy maszynami, zasługujemy na odpoczynek, a czasem zwyczajnie nam się nie chce. Możemy stołować się w restauracjach, co z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas, lecz prawdopodobnie zrujnuje nasz budżet. Możemy wybrać szybkie i tańsze alternatywy żywieniowe, lecz w ten sposób będziemy odżywiać się niezdrowo. Czy istnieje złoty środek? Okazuje się, że tak, a jest nim niepozorny na pierwszy rzut oka szybkowar.
Szybkowar już samą swoją nazwą zapewnia nas, że za jego pomocą przygotujemy potrawy szybko, ale jak szybko? Wszystko zależy oczywiście od tego co w nim przygotowujemy, ale mówiąc ogólnie, czas gotowania w szybkowarze jest o około 30% krótszy niż w przypadku gotowania w tradycyjnym garnku. Jest tak za sprawą specjalnej konstrukcji, która zamyka wszystkie szczeliny pomiędzy samym szybkowarem a pokrywką, dzięki czemu powietrze zostaje uwięzione wewnątrz urządzenia, a wraz z podwyższaniem się temperatury zwiększa się ciśnienie, co przyspiesza jej wzrost. Oznacza to, że doprowadzenie wody do temperatury stu stopni trwa znacznie krócej niż w przypadku gotowania jej w zwykłym garnku, lecz to jednak nie jedyna zaleta szybkowaru. Dzięki temu, że wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie, temperatura wrzenia wody nie wynosi stu stopni Celsjusza, lecz około sto trzydzieści, a to oznacza, że potrawy gotują się szybciej. Można przypuszczać, że wyższa temperatura przyspiesza zanik wartości odżywczych i jest to prawda, jednak każdy medal ma dwie strony. To prawda, że w temperaturze stu trzydziestu stopni Celsjusza wartości odżywcze zanikają szybciej niż w przypadku temperatury wynoszącej sto, jednak wyższa temperatura znacznie skraca czas gotowania, a to właśnie dłuższy czas gotowania jest najbardziej odpowiedzialny za zanik wartości odżywczych. W rezultacie krótszy czas gotowania w wyższej temperaturze pozwala zachować w potrawie znacznie więcej witamin i minerałów niż gdybyśmy gotowali dłużej w niższej temperaturze. Szybkowar więc nie tylko skraca czas gotowania, dzięki czemu mamy kilka wolnych chwil więcej, ale także pozwala nam odżywiać się zdrowiej, co jest niezwykle ważne jeśli prowadzimy aktywny tryb życia. Szybkowar jest urządzeniem wszechstronnym, więc nie musimy ograniczać się jedynie do gotowania w nim zup, bowiem równie dobrze nadaje się on do gotowania gulaszu, duszenia mięs czy zapiekania w piekarniku. Nie musimy się martwić o to, że pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku urządzenie ulegnie uszkodzeniu, ponieważ szybkowar został skonstruowany właśnie w taki sposób, aby wytrzymywać wyższe temperatury. Jeżeli chcemy szybciej przygotować gulasz lub inne wieloskładnikowe danie, możemy wcześniej pokroić mięso i warzywa, obtoczyć je w marynacie z przypraw i taką porcję zostawić w lodówce, tylko po to by móc od razu wrzucić ją do szybkowaru kiedy mamy kilka wolnych chwil.
Szybkowary mogą mieć różne pojemności, od niewielkich, po takie, w których przygotujemy obiad na kilka dni. Niezależnie od tego jaki wybierzemy, pozwoli on nam cieszyć się większą ilością wolnego czasu bez obaw o to, że posiłki które spożywamy nie zaspokajają potrzeb naszego organizmu. Szybkowar jest również sprzętem, który bardzo dobrze sprawdza się w formie prezentu. Nie musimy wręczać go jedynie osobom, którym brakuje czasu na gotowanie, lecz każdemu kto ceni sobie zdrowszy tryb życia. Dziś szybkowar kojarzony jest ze zdrowym gotowaniem i można go z czystym sumieniem polecić każdemu, kto ceni sobie zdrowie, smak i własny czas.
Materiał partnera zewnętrznego
Zostaw komentarz