Jak zrobić sushi w tempurze?
Redakcja meska-kuchnia.pl
Kuchnia japońska to egzotyka zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania potraw. Zaskakujące połączenia i metody przygotowania poszczególnych dań znalazły już wielu miłośników na całym świecie. Za szczególnie ciekawe uważa się sushi oraz tempurę. Obie metody można ze sobą z powodzeniem połączyć.
Prosta tempura
Historia tempury ma korzenie europejskie. To jeden z niewielu przykładów, kiedy kraj z Dalekiego Wschodu tak chętnie przyjął coś, początkowo zupełnie mu obce. Sposób smażenia w głębokim oleju pokazali Japończykom portugalscy misjonarze. Potrawa, w ten sposób przyrządzana, była spożywana podczas Suchych Dni. Od jej łacińskiej nazwy Quatuor Tempura wzięła się nazwa tempura. Japończycy osiągnęli perfekcję w robieniu tempury, szybko prześcigając Europejczyków. Do jej wykonania nie trzeba wyszukanych składników. To przede wszystkim kawałki warzyw, owoców morza, ryb lub mięs. Każdy kęs jest obtoczony w charakterystycznym, cienkim cieście. Właśnie ono jest sekretem tempury. Po usmażeniu powinno być lekkie i chrupiące, koniecznie ciepłe, najlepiej gorące. Dlatego tempurę podaje się natychmiast po przyrządzeniu.
Domowa tempura
W Japonii funkcjonuje cała sieć lokali gastronomicznych, w których serwuje się tempurę. Niektóre z nich podają również sushi w tempurze. To danie dla osób, które cenią sobie sushi, ale mają ochotę zjeść coś na ciepło. Zarówno zwykłą tempurę, jak i sushi w tempurze można samodzielnie wykonać w domu. Najwięcej czasu będzie zajmowało przygotowanie ryżu do sushi. Musi nabrać odpowiedniego smaku oraz powinien być wystudzony. Przepisy na sushi są dostępne na wielu stronach internetowych. Przyrządzenie rolek, które będą smażone nie powinno sprawiać kłopotu. Bardziej uważnie powinno się przyjrzeć wykonaniu ciasta na tempurę.
Sekrety ciasta
Aby uzyskać odpowiednią chrupkość ciasta na tempurę, należy je w odpowiedni sposób przyrządzić. Jego konsystencja przypomina nieco gęstsze ciasto naleśnikowe. Podczas przygotowywania należy szybko mieszać składniki - po pół szklanki mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem wody. Dodaje się również jedno jajo i szczyptę soli. Ciasta nie należy dokładnie mieszać. Jeśli pozostaną w nim grudki, znikną w procesie szybkiego smażenia. Przygotowuje się je w ostatniej chwili. Do ciasta należy dodać lodowatą wodę lub kostki lodu. Taki zabieg gwarantuje dodatkową chrupkość.
Tempura do sushi
Tempura bardzo często serwowana jest wraz z sushi maki. Smaki tych potraw doskonale się ze sobą przenikają. Gotowe rolki sushi należy obtoczyć w cieście po czym smażyć na gorącym oleju. W takiej wersji sushi kroi się dopiero po przesmażeniu i osuszeniu na ręczniku papierowym. Sushi maki, zrobione w tempurze podaje się z różnymi sosami, sojowym lub teriyaki. Zaprawę teriyaki również można wykonać samodzielnie mieszając sos sojowy z octem ryżowym i białym winem.
Sushi w tempurze można nabyć również w restauracjach, serwujących japońskie specjały. Jeśli jednak lubimy takie potrawy przyrządzać samodzielnie, również to danie nie powinno sprawiać problemów.
Materiał zewnętrzny
Zostaw komentarz