Dom i kuchnia

Dania mięsne idealne na grilla

Redakcja meska-kuchnia.pl
lip 23 2019

dania mięsne

Nic nie zastąpi czasu spędzonego w gronie rodziny i przyjaciół. Jeżeli zapraszamy do siebie gości, do pełni szczęścia brakuje już tylko smacznych dań z grilla. Oprócz tradycyjnej kiełbasy, karkówki i kaszanki warto zadbać o przystawki oraz inne dania, w których rozsmakuje się całe towarzystwo. Oto nasze propozycje!

Sałatka gyros

Sałatka gyros z kurczakiem to prawdziwy klasyk. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i wspaniale prezentuje się na stole. Podstawą udanej sałatki są wyraziste przyprawy, takie jak np. gotowa mieszanka przypraw gyros oraz posiekany czosnek. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę, zalania olejem i doprawienia surowych filetów z kurczaka. Aby mięso przeszło smakiem, można odstawić je na godzinę do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Następnie smażymy kurczaka na złoty kolor i studzimy. Możemy pozostawić je częściowo pod przykryciem, by nie wyschło. W tym czasie należy zająć się przygotowywaniem pozostałych dodatków. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, a cebulę i kapustę pekińską – w cienkie paseczki. W przezroczystej salaterce układamy warstwowo: mięso, cebulę, cienką warstwę keczupu, ogórki, kukurydzę, majonez, paprykę i kapustę pekińską. Oczywiście kolejność możemy dowolnie modyfikować, wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Smacznego!

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Wiosną i latem warto korzystać z darów natury, a jednym z nich jest młoda kapusta, która znakomicie pasuje do dań mięsnych z grilla. Młoda kapusta z kiełbasą jest nieco bardziej pracochłonna niż sałatka gyros, jednak zapewniamy, że naprawdę warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. Główkę kapusty należy umyć i poszatkować. Następnie dusimy ją w wodzie na małym ogniu pod przykryciem. Kapusta najlepiej smakuje z podsmażoną cebulą oraz kiełbasą. Mięso możemy pokroić w grubą kostkę i bezpośrednio wrzucić do garnka lub wcześniej podsmażyć wraz z cebulką. Gdy kapusta jest już miękka, pora przystąpić do przygotowania zasmażki. Wystarczy rozpuścić na patelni masło i zasypać mąką. Chwilę mieszamy, a następnie zalewamy wywarem z kapusty. Całość łączymy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koperek. Kapustę można doprawić solą i pieprzem według uznania.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Jeśli przygotowujemy grilla, nie możemy zapomnieć o daniach głównych, dlatego przedstawiamy wykwintne danie, jakim jest grillowany antrykot wołowy z cukinią. To prawdziwa gratka dla miłośników dobrego mięsa. Zanim zabierzemy się za przygotowania, należy pamiętać, aby wyjąć steki z lodówki minimum 30 minut przed grillowaniem. Po tym czasie solimy mięso z obu stron i skrapiamy olejem. W zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać, grillujemy od 2 do 5 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy cukinię. Należy pokroić ją w podłużne plastry za pomocą obieraczki lub mandoliny i grillować z obu stron, aż nieco się zarumieni. Dopełnieniem dania będą odpowiednio dobrane przyprawy. W tym przypadku wykorzystamy papryczkę chili, miętę, kolendrę oraz świeżą dymkę. Grillowane steki i cukinię układamy na talerzu. Mięso można pokroić w mniejsze kawałki. Dodajemy wszystkie zioła, polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Steki z cukinią najlepiej smakują serwowane z Sosem Czosnkowym WINIARY.

 

Artykuł partnera

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *