Inne

Jak dobrze się odżywiać, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni

Redakcja meska-kuchnia.pl
lis 9 2021

"Dieta jest właśnie taka, ale kto ma czas tyle gotować?" Czy myślisz tak samo? Nie bądźmy tacy naiwni. Wcale nie musisz poświęcać swojego czasu na dietę. Pokażę Ci jak przygotować szybkie zdrowe posiłki.

Wiele osób nadal uważa, że gotowanie zdrowych posiłków, odchudzanie i przygotowywanie zdrowych posiłków na własną rękę jest trudne, czasochłonne i jest stratą energii. Ten wiara utrzymuje się, i wiele ludzie wierzą że no mają dosyć czasu lub pieniądze gotować zdrowych posiłki.
To był temat, który musiałam zbadać i okazało się, że moje założenia były błędne.

Wiele osób nadal nie zna podstaw zdrowego odżywiania i wierzy w nienaukowe teorie, które krążą po Internecie. Na każdym kroku słyszymy, że nie możemy jeść tego, tamtego, czy innego, że musimy jeść co 3-4 godziny, a nasiona chia są niezbędne w zdrowej diecie.

Na Twoim miejscu wpadłabym w panikę, zwariowała i olała całą tę dietę.
Jestem tutaj, aby pomóc. Pokażę Ci jak szybko i łatwo przygotować zdrowe, zbilansowane posiłki bez popadania w paranoję.

Zdrowe zakupy

Przykro mi, ale nie będziesz w stanie zrobić zdrowych, pożywnych posiłków używając składników niskiej jakości. Upewnij się, że Twoja lodówka i szafki są w pełni zaopatrzone w nieprzetworzoną żywność.

Szokujące statystyki otyłości i nadwagi w naszym kraju wynikają z zawartości lodówki przeciętnego Polaka (60% dorosłych ma nadwagę).

Najlepszym rozwiązaniem jest twarożek i majonez. Kanapki z twarożkiem lub majonezem będą częstsze niż kanapki z majonezem i twarożkiem. Serek śmietankowy i warzywa są bardziej prawdopodobne, aby znaleźć w swojej lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie Ci zjeść kanapki z serkiem śmietankowym, sałatą i pomidorem. Taka kanapka dostarczy Ci mniej kalorii, a więcej witamin i minerałów.
Zdrowa i pełna życia lodówka to pierwszy krok do lepszych nawyków żywieniowych i zdrowszej diety.

Powinieneś znaleźć produkty, które lubisz i które możesz wykorzystać do przygotowania swoich posiłków.

Nie masz prawa jeść zdrowej żywności, która Ci nie smakuje. Jest to niezwykle istotne, ponieważ jeśli zmusisz się do jedzenia czegoś, czego nie lubisz, szybko się poddasz i staniesz się zdemotywowany.

Przygotowuj posiłki na wiele dni.

Nie musisz być cały dzień przy garach i codziennie gotować posiłków. Osobiście staram się przygotowywać posiłki na 2-3 dni z wyprzedzeniem. Twoja dieta powinna być zróżnicowana, ale to nie znaczy, że musisz jeść 100 różnych produktów każdego dnia. Możliwe jest zaplanowanie tych samych posiłków na dwa kolejne dni, a następnie zaplanowanie kolejnych dwóch dni z innymi daniami. Pozwoli to na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy poprzez przygotowywanie posiłków tylko raz na 2-3 dni. Z danych amerykańskiego portalu FoodSafety.gov wynika, że produkty takie jak makaron, ryż, warzywa i mięso mogą być przechowywane w lodówce do trzech dni po ugotowaniu. Po ugotowaniu, najlepiej jest przechowywać i chłodzić posiłki w niskiej temperaturze. Należy pozostawić je do ostygnięcia, a następnie ponownie podgrzać. Zmniejsza to ryzyko namnażania się bakterii. Para jest doskonałym sposobem na odgrzewanie posiłków, np. para zachowuje naturalną wilgotność żywności. Oznacza to, że kuchenka parowa będzie ogrzewać, a nie przypalać i zachowa składniki odżywcze żywności.

Różne przepisy mogą korzystać z tego samego produktu

Mam cenną wskazówkę dla tych, którzy nie lubią jeść tego samego jedzenia dwa razy dziennie. Możesz zaoszczędzić czas i zrobić więcej różnorodności w diecie, używając tych samych składników do różnych przepisów. Czy pieczesz mięso? Można je wykorzystać do kanapek, sałatek lub jako opcję obiadową. Czy gotujesz nasiona roślin strączkowych? Używaj ich w zupach, sałatkach i daniach głównych. Gotujesz ryż? Aby uzyskać różne smaki, podziel ryż na porcje i dopraw każdą porcję inaczej. Istnieje wiele opcji.

Szybkie rozwiązania

Przyjdzie taki czas, że po prostu nie będziesz mógł wejść do kuchni i gotować. Każdy ma swoją historię. Nie martw się! W dzisiejszych sklepach dostępnych jest wiele gotowych produktów wysokiej jakości. Ja przygotowałam listę z 5 zestawami, z których korzystam najczęściej. Tworzą one zdrowy, zbilansowany posiłek i są gotowe do spożycia od zaraz.

  • Jogurt proteinowy np. typu islandzkiego + świeże owoce np. borówki + orzechy np. migdały
  • Twarożek np. Piatnica Light + bułka razowa np. grahamka + warzywa np. pomidorki koktajlowe.
  • Ryba wędzona, np. łosoś + warzywa, np. mix sałat + świeże owoce, np. mango. Mozzarella np. light + warzywa np. pomidor + pieczywo razowe np. graham.
  • Mleczny napój proteinowy np. Kraina Mleka dostępny w Biedronce + świeże owoce np. banan + masło orzechowe np. nerkowce

Nie trać czasu

Nie patrz na garnek z gotującym się ryżem. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, pomyśl w kategoriach, czy zdążysz wykonać kolejne zadanie. Nastaw wodę, aby ugotować ryż, kaszę lub warzywa, a następnie przejdź do kolejnego zadania. Zacznij od najbardziej czasochłonnego dania do ugotowania/upieczenia. Następnie będziesz musiał wykonać obróbkę wstępną. Nie musisz pięć razy sprawdzać, czy mięso jest upieczone w piekarniku. Termosonda to niezawodne i proste urządzenie, które powiadomi Cię, kiedy pieczeń jest gotowa.
Nie oglądaj telewizji, nie korzystaj z telefonu ani nie angażuj się w żadne inne rozpraszające czynności podczas przygotowywania posiłków. Możesz wtedy pomyśleć, że przygotowywanie posiłków jest zbyt czasochłonne, podczas gdy mógłbyś robić coś innego. Czy masz wolną minutę? Możesz sprzątać na bieżąco, ale zmywarka nie będzie się automatycznie ładować.

Przepisy na zdrowe i proste dania znajdziesz TUTAJ

Udostępnij