Kulinarne tricki - 25 porad przydatnych w każdej kuchni

Redakcja meska-kuchnia.pl
Każdy miłośnik kulinariów ma swoje wypróbowane i prawdziwe triki, które nadają jego potrawom niepowtarzalny smak i sprawiają, że gotowanie jest szybsze i przyjemniejsze. Niektóre z tych metod były stosowane przez nasze prababki. Poznaj przydatne wskazówki dotyczące kuchni. Przygotowaliśmy 25 kulinarnych porad, które ułatwią Ci życie i wzbogacą smak Twoich potraw! Po więcej porad i przepisów kulinarnych wejdź na https://smakoweinspiracje.pl/
25 tricków i porad kulinarnych:
1. Sól to świetny sposób na szybkie ubicie białek w pianę. Dzięki temu piana będzie wyglądać niesamowicie!
2. Możesz dodać do wody trochę oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejaniu się makaronu podczas gotowania.
3. Solenie potrawy na początku gotowania sprawi, że dłużej pozostanie ona surowa. Solenie ryżu w połowie lub pod koniec gotowania przyspieszy jego czas gotowania,
4. Grzyby najlepiej myć pod bieżącą wodą. Moczenie ich w misce może zniszczyć ich smak.
5. Liście laurowe to świetny sposób na zapobieganie szkodnikom w mące i ryżu.
6. Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, włóż do rondla kawałek skórki od chleba lub liść laurowy. Ostudzenie zajmie tylko kilka minut.
7. Jeśli zdarzy ci się rozbić mięso podczas tłuczenia na kotlety lub inne małe kawałki, połóż na tłuczku plastikową torebkę. Tłuczenie mięsa przez folię jest bezpieczniejsze, ale nie tak skuteczne.
8. Jeśli panierka odpadnie podczas smażenia kotletów, włóż naczynie do lodówki na 45 min. Podczas smażenia panierka będzie się lepiej trzymać!
9. Przed dodaniem ciasta na patelnię, obtocz orzechy w mące.
10. Przed rozpoczęciem smażenia posól wątróbkę. Może stać się trudniejsza i mniej smaczna, a do tego może wyglądać jak podeszwa.
11. Pokrojenie pomidorów w ładne plastry jest prawie niemożliwe, jeśli są one zbyt miękkie w momencie krojenia. Można tego uniknąć, mocząc pomidory w wodzie z lodem przez 20 minut przed krojeniem.
12. Do tłuszczu pryskającego podczas smażenia dodaje się sól.
13. Pół łyżeczki cukru można dodać do wody, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania.
14. Jeśli przypadkowo przesolisz zupę, dodaj do niej pół ziemniaka i gotuj jeszcze kilka minut. Ziemniak wchłonie sól!
15. Nie gotuj bulionu podczas podgrzewania. Spowoduje to jego zmętnienie.
16. Przed krojeniem ciasta zanurz nóż we wrzątku.
17. Zacznij obierać ogórek po jaśniejszej stronie. Dzięki temu nie stanie się on gorzki.
18. Jeśli serek śmietankowy staje się suchy, ponieważ zapomniałeś go przechowywać w lodówce, możesz zalać go mlekiem na kilka godzin.
19. Rozmrażaj ryby w mleku, aby zachować ich świeży smak.
20. Sól to dobry sposób, aby placki ziemniaczane i jajka sadzone nie przywierały do patelni.
21. Jeśli posmarujesz cebulę odrobiną masła, pokrojone i pozostawione cebule nie stracą smaku ani aromatu.
22. Aby przywrócić kawie aromat po zbyt długim otwarciu, umieść wewnątrz opakowania kostkę czekolady i trzymaj je zamknięte przez co najmniej dwa dni.
23. Dodaj odrobinę mleka do jajecznicy, aby była bardziej puszysta.
24. Do wody można dodać odrobinę masła, aby ziemniaki szybciej się ugotowały.
25. Nie wyjmuj sernika z piekarnika natychmiast po upieczeniu, aby zapewnić, że równomiernie opadnie. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki.
Zostaw komentarz