Szparagi w rodzinnej kuchni
Redakcja meska-kuchnia.pl
Sezon na szparagi już za nami, jednak to wcale nie znaczy, że trzeba zrezygnować ze swoich ulubionych warzyw i czekać na nie przez kilka długich miesięcy. Bez problemu możemy je znaleźć niemal w każdym markecie i to pod różnymi postaciami.
Szparagi to niezwykle delikatne i smaczne warzywa, które jednak przez wielu z nas są niedoceniane. Nie lubią one długiej obróbki termicznej ani zbyt intensywnych przypraw i dodatków. A mimo to są bardzo uniwersalne i można z nich przygotować pyszne dania dla całej rodziny.
Jak wybrać smaczne szparagi?
Często problem pojawia się już w pierwszym kontakcie ze szparagami. Wybierając świeże warzywa powinniśmy brać pod uwagę głównie ich kolor i jędrność - nie mogą mieć żadnych przebarwień, za to powinny być sprężyste i soczyste. Na końcu każdej łodyżki powinna znajdować się główka, która jest ich najdelikatniejszą częścią. Przed zakupem szparagów, warto je też powąchać - zapach musi być przyjemny, bez oznak zbyt długiego składowania w chłodzie czy wilgoci. Jeśli tylko mamy taką możliwość, warto zwrócić uwagę na końcówki szparagów - ich zdrewniała część powinna się bez problemu ułamać, pozostawiając do przygotowania większą część warzywa. Dla ułatwienia gotowania szparagów, można też wziąć pod uwagę ich wielkość - jeśli są podobne, mamy pewność, że są gotowe po upływie tego samego czasu. Dzięki temu nie musimy się martwić, że część z nich będzie niedogotowana albo wręcz przeciwnie - będzie się rozpadać.
Proste dania ze szparagami
Gdy po wielu próbach uda nam się kupić dobre szparagi, możemy przejść do przygotowywania dań z ich udziałem. To, co ważne w tym czasie, to kwestia obierania. W tym przypadku zasada jest prosta: zielone szparagi możemy zostawić w całości, obieramy za to szparagi białe i fioletowe (te ostatnie są rzadko dostępne, ale przy odrobinie szczęścia można na nie trafić). Gdy już mamy umyte i obrane szparagi, przychodzi czas na rozpoczęcie gotowania. Co możemy z nich zrobić? Pomysłów jest wiele. oto kilka z nich:
- najprostszym sposobem jest usmażenie szparagów na oliwie z odrobiną masła i doprawienie ich czosnkiem, solą i ziołami.
- Szparagi doskonale udają się też w piekarniku - wystarczy owinąć je boczkiem i podpiekać przez kilka minut.
- Innym pomysłem jest np. zupa-krem ze szparagów, którą możemy ugotować na domowym bulionie warzywnym.
- Szparagi można też zaserwować w sałatce - wtedy najlepiej jedynie je zblanszować, żeby nie straciły chrupkości.
- Warzywa te idealnie komponują się też z makaronem i z jajkami, dlatego są świetnym dodatkiem do past oraz jajecznicy czy omletów.
(Inne sposoby znajdziesz na stronach z przepisami np. www.kaufland.pl/przepisy/szparagi)
Po sezonie może być problem z kupieniem świeżych i pełnych smaku szparagów. Właśnie dlatego warto je zamrozić, aby zawsze mieć pod ręką zdrową bazę do przygotowania tak wielu dań, które z pewnością posmakują nie tylko dorosłym, ale przekonają do siebie także niejednego małego niejadka.
Artykuł sponsorowany
Zostaw komentarz