Dom i kuchnia

Wykwintna kolacja w domu. Jak podawać owoce morza?

Redakcja meska-kuchnia.pl
sty 26 2018

owoce morza

Owoce morza, czyli frutti di mare, uchodzą za najwykwintniejsze składniki dań. Smakosze cenią tylko świeże, a takie w krajach położonych w głębi kontynentu oferują do skosztowania jedynie najlepsze restauracje. Niektóre owoce morza – takie jak ostrygi i kawior – są silnymi afrodyzjakami, dlatego uznani kucharze z całego świata twierdzą, że to najlepsze, co można podać na romantycznej randce przy blasku świec.

Co kryje morska toń? Rodzaje frutti di mare

Owoce morza dzieli się na dwie główne grupy: skorupiaki i mięczaki. Do pierwszej należą m.in. krewetki, kraby, raki, homary, langusty, natomiast do drugiej ostrygi, przegrzebki, małże, ośmiornice, kałamarnice, kalmary. Poza tymi grupami są jeszcze inne jadalne przysmaki, jak rybia ikra (kawior), glony, algi i wodorosty. Frutti di mare to olbrzymi zbiór żyjątek – o większości z nich przeciętny Europejczyk nigdy nie słyszał, a tym bardziej nie miał ich na talerzu.

Krewetki: czy łatwo je przyrządzić?

Zdecydowanie najbardziej popularne są krewetki, i te zjadamy pod wieloma postaciami. W sklepach spotykamy je w wersji mrożonej i konserwowej – w obydwu idealnie nadają się na przystawkę. Mogą stanowić nawet samodzielne danie, jeśli podsmażymy je z czosnkiem albo przygotujemy z nich koktajl. Przyrządzając te owoce morza, trzeba pamiętać przede wszystkim o tym, by nie poddawać ich zbyt długo obróbce termicznej, bo gotowane czy smażone dłużej niż 5 min stają się twarde. Krótki czas przygotowywania dań z krewetkami świadczy o niewielkim stopniu trudności przepisów. Najbardziej pożądane – duże krewetki tygrysie – efektownie wyglądają na talerzu. Należy jednak wystrzegać się serwowania ich w pancerzykach, które są trudne do usunięcia. Ogonki można pozostawić, jeśli krewetki smażymy na grillu – sprawiają, że wygodnie zdejmuje się je z rusztu.

Ostrygi: czy da się je podać w warunkach domowych?

Ostrygi w Polsce można kupić w bardzo niewielu miejscach – na terenie kraju działa tylko kilku dostawców. Jeśli są odpowiednio przechowywane (leżą na lodzie i mają dostęp do powietrza), a skorupki nie zostały otwarte, ich jakość nie powinna budzić zastrzeżeń. Pełnia sezonu ostrygowego przypada na styczeń i luty, a więc przygotowanie tak wykwintnego dania na walentynki jest możliwe, a nawet stosunkowo proste. Ten rodzaj owoców morza najlepiej smakuje na surowo. Trudności sprawia jedynie otwarcie skorupki – robi się to ostrym nożem. Trzeba uważać by się nie skaleczyć (najlepiej owinąć dłoń ściereczką). Zawartość skorupki po otwarciu skrapia się sokiem z cytryny i wlewa do ust razem ze znajdującym się wewnątrz płynem. Ważniejsze od samego podawania jest przechowywanie ostryg. Muszą znajdować się w lodówce, na lodzie, pod wilgotną ścierką, ale tak, by dochodziło do nich powietrze. Powinny leżeć odwrócone wypukłą stroną do dołu, inaczej mogą wyschnąć w środku.

>> Czytaj również o jadalnych mięczakach 

Jakie dodatki pasują do owoców morza?

Dania z owocami morza bardzo często zawierają ryż bądź makaron, a także świeże warzywa, np. sałatę i pomidorki koktajlowe. Serwowane są z rozmaitymi sosami, wśród których wymienić należy popularną aurorę (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego, mleka kokosowego, ziół i przypraw). Zdecydowanie najbardziej lubią się z cytrusami, na eleganckiej kolacji z frutti di mare w roli głównej warto więc podać sok grejpfrutowy Hortex.

 

Materiał zewnętrzny

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *