Zobacz trzy fantastyczne pomysły na świątecznego śledzia
Redakcja meska-kuchnia.pl
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Niedługo wraz z najbliższymi spotkamy się przy wigilijnym stole, by złożyć sobie życzenia, obdarować się upominkami i zjeść wspólny posiłek. Wśród świątecznych dań nie może zabraknąć tradycyjnego śledzia. Poznaj najlepsze przepisy z tą wyśmienitą rybą w roli głównej.
Klasyczne śledzie w occie
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić śledzie w occie, sprawdź ten najprostszy i najsmaczniejszy przepis. Pamiętaj, że śledzie muszą poleżeć w zalewie, więc trzeba zabrać się za ich przyrządzanie 2-3 dni wcześniej, aby zdążyły przejść octem i nadającymi cały smak przyprawami.
Do przyrządzenia śledzi najlepiej przygotować świeże filety śledziowe, dużą cebulę, ocet, sos do smaku (najlepiej się sprawdzi Sos chrzanowy WINIARY), liście laurowe, sól, pieprz i cukier.
Filety śledziowe trzeba na początek umyć i zalać zimną wodą. Czas, kiedy będą się moczyć (około godziny), wykorzystaj na przygotowanie zalewy. Wlej do garnka wodę i ocet w proporcji 3:1, dodaj sól, pieprz, cukier i liście laurowe. Całość zagotuj, a następnie odstaw, żeby się wystudziła. Odsącz śledzie, a potem pokrój je na prostokątne kawałki, ułóż w słoiku, i przykryj warstwą pokrojonej w krążki cebuli. Filety i cebulkę zalej ostudzoną zalewą i odstaw do lodówki na około 3 dni.
Śledzie w occie według tego przepisu najlepiej prezentują się na stole wigilijnym w towarzystwie sosu chrzanowego lub dobrze przyprawionego majonezu (np. Majonezu Dekoracyjnego WINIARY). A jak smakują? Po prostu wybornie!
Wytworny tatar ze śledzi
Jeśli chcesz zadowolić bliskich, przygotuj na świąteczny stół tatar ze śledzia matias, który na pewno im posmakuje. Delikatny smak ryby z odrobiną majonezu doskonale komponuje się z wyrazistymi, kwaśno-ostrymi dodatkami.
Do przygotowania tatara wystarczy tylko kilka filetów śledziowych, majonez, ogórki konserwowe, ocet, marynowane grzybki, cebula i troszkę świeżego kopru do dekoracji.
Odsącz wymoczone przez godzinę w zimnej wodzie filety i skrop octem lub sokiem z cytryny. Pokrój śledzia w bardzo drobną kostkę, dodaj nieco majonezu, a powstałą masę ułóż na środku talerza. Teraz wystarczy tylko otoczyć rybę pasami drobno posiekanej cebuli, grzybków oraz ogórków, oprószyć całość koperkiem i tatar ze śledzia matias gotowy!
Pyszne śledzie po kaszubsku
Do przygotowania tej znanej i lubianej potrawy regionalnej potrzebujesz: filety śledziowe, rodzynki, białe wytrawne wino, ocet winny, ziarenka gorczycy, mielone ziele angielskie, listki laurowe, ketchup (np. Ketchup łagodny WINIARY), olej roślinny, czerwoną marynowaną paprykę i natkę pietruszki. Pamiętaj, że śledzie po kaszubsku potrzebują trochę odleżeć w marynatach, dlatego przyszykuj je kilka dni wcześniej.
Aby przygotować zalewę, która nada filetom niepowtarzalnego smaku, zagotuj wodę z octem w proporcjach 3:2, dodaj trochę cukru, gorczycę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotuj jeszcze przez kilka chwil, po czym odstaw na bok, żeby ostygła.
Zanim marynata się przestudzi, pokrój umyte i osuszone filety śledziowe w długie paski, pozwijaj je w „ślimaczki” i ułóż w naczyniu dość ciasno tak, żeby się nie rozwijały. Zalej śledzie zimną zalewą i odłóż do lodówki najlepiej na dobę.
Wymieszaj ze sobą ketchup, olej, paprykę, posiekaną natkę oraz namoczone w winie i odsączone rodzynki. Aby smak był ostrzejszy, możesz dodać jeszcze troszkę drobno pokrojonej chili. Wyjmij śledzie z marynaty, obłóż przygotowaną mieszanką i pozostaw w lodówce do następnego dnia.
Teraz już wiesz, jak zrobić śledzie w occie, po kaszubsku i tatar ze śledzia matias. Zaskocz w wigilię twoich najbliższych, podając oprócz tradycyjnych dań również wspaniałego śledzia w trzech odsłonach – kwaskowatej, octowej i pomidorowej.
Artykuł partnera
Zostaw komentarz