Przepisy

Keto dietetyczne śniadanie: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie białkowo tłuszczowe

Redakcja meska-kuchnia.pl
mar 12 2020

Od jakiegoś czasu bardzo popularne staje się śniadanie białkowo tłuszczowe. Tym samym zdrowe śniadanie zdecydowanie wypiera wysokowęglowe poranne przekąski. Tego typu dietetyczne śniadanie jest szczególnie polecane osobom, które mają problemy z poprawnym funkcjonowaniem gospodarki węglowodanowej, po posiłku zazwyczaj odczuwają znużenie i mają problemy z zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. W przypadku diety na redukcji warto wybierać te posiłki, które właśnie bazują na białku oraz tłuszczach i unikać węglowodanów. Przepisy diety ketogenicznej są proste i smaczne, idealnie wpisują się w dietetyczne śniadanie a dodatkowo są bardzo smaczne. Warto podkreślić, że śniadanie białkowo tłuszczowe zapewnia sytość na długo, pomaga w kontrolowaniu apetytu i tym samym pozwala zwalczyć ewentualne napady głodu, które mogą występować w pozostałej części dnia.

Co jeść na śniadanie białkowo tłuszczowe?

Jeżeli decydujemy się na keto śniadanie to pod względem energetycznym powinno pokrywać około 25%-30% dziennego zapotrzebowania przy jednoczesnym założeniu, że spożywamy od czterech do pięciu posiłków w ciągu dnia. Przepisy diety ketogenicznej bazują na jajkach, zielonych warzywach, nasionach, pestkach. Tym samym pomysł na zdrowe śniadanie jest niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i sycący.

Przepisy keto na śniadanie

Pomysł na zdrowe śniadanie nie musi być nudny. Poniżej prezentujemy przepisy ketogeniczne i podpowiadamy co można zrobić na śniadanie. Warto o poranku zjeść śniadanie na ciepło, w które przepisy dietetyczne obfitują.

Pasta z jajek

Ciekawą propozycją na keto śniadanie dietetyczne jest pasta z jajek.

Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • Awokado
  • Sól, pieprz
  • Papryczka chilli

Jajka gotujemy na twardo, awokado obieramy, wkładamy do miseczki. Z papryczki usuwamy nasiona, dodajemy do awokado. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka kroimy na pół, żółtka wyciągamy i dodajemy do miseczki. Składniki blendujemy na gładki krem. Pastą nadziewamy połówki jajek.

Awokado faszerowane krewetkami

Ciekawym pomysłem na keto śniadanie jest faszerowane awokado. Danie proste i niesamowicie smaczne!

Składniki:

  • Awokado
  • Krewetki koktajlowe odsączone z zalewy
  • Majonez
  • Czerwona papryka
  • Sól, pieprz

Krewetki mieszamy z majonezem, drobno pokrojoną czerwoną papryką, dodajemy soli oraz pieprzu do smaku. Awokado obieramy, kroimy na pół, wyciągamy pestkę. W zagłębienie po pestce wkładamy farsz z krewetek. Dla chętnych - sok z cytryny do skropienia.

Omlet z boczkiem

Omlet jest pyszną propozycją na śniadanie na ciepło. Robi się go szybko ale też syci na długo.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 40g boczku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • Mąka kokosowa lub migdałowa 10g
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól do smaku
  • Dodatkowo: miks sałat, pomidorki koktajlowe, żółta papryka

Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej olej kokosowy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W czasie gdy boczek się smaży, w miseczce mieszamy jajka z mąką, solą oraz pieprzem. Wszystko wlewamy na patelnię i smażymy do ścięcia się masy jajecznej. Przekładamy na talerz. Do środka kładziemy sałatę, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Zwijamy i gotowe.

Szakszuka

Szakszuka to pyszne lekkie śniadanie na które składają się jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym. Do przygotowania podstawowego przepisu potrzebujemy:

  • Łyżka oleju kokosowego
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • Puszka krojonych pomidorów
  • Papryka żółta oraz czerwona
  • Przyprawy: Sól, pieprz, Słodka papryka w proszku, chilli, szczypiorek i kolendra do posypania

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy chilli, pokrojoną w kosteczkę paprykę żółtą oraz czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy, mieszając. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Dodajemy przyprawy. Gdy sos jest już gęsty, robimy w nim wgłębienia, w które wbijamy jajka. Patelnię można w tym momencie przykryć pokrywką, wówczas jajka szybciej się zetną. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem, kolendrą.

Frittata ze szpinakiem

Frittata wywodzi się z Włoch i jest świetnym pomysłem na keto śniadanie. Jest prosta a zarazem szybka w wykonaniu. Można się nią delektować na ciepło i zimno, w każdym przypadku bardzo smakuje.

Składniki:

  • Łyżka oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g wędzonego boczku
  • Dwie garści świeżego szpinaku
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • Kulka sera mozzarella
  • 80g sera feta
  • Przyprawy: sól oraz pieprz

Przygotować patelnię, którą można później wstawić do piekarnika. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak, podsmażamy, na patelnię kładziemy pokrojony w kosteczkę boczek. W tym czasie jajka miksujemy z przyprawami, serem feta i startą na tarce mozzarellą. Masę wlewamy na gorącą patelnię. Układamy na górze pomidorki koktajlowe. Smażymy około 3 minuty. Następnie wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Można podawać z dodatkową porcja warzyw. 

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *