Keto dietetyczne śniadanie: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie białkowo tłuszczowe

Redakcja meska-kuchnia.pl
Od jakiegoś czasu bardzo popularne staje się śniadanie białkowo tłuszczowe. Tym samym zdrowe śniadanie zdecydowanie wypiera wysokowęglowe poranne przekąski. Tego typu dietetyczne śniadanie jest szczególnie polecane osobom, które mają problemy z poprawnym funkcjonowaniem gospodarki węglowodanowej, po posiłku zazwyczaj odczuwają znużenie i mają problemy z zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. W przypadku diety na redukcji warto wybierać te posiłki, które właśnie bazują na białku oraz tłuszczach i unikać węglowodanów. Przepisy diety ketogenicznej są proste i smaczne, idealnie wpisują się w dietetyczne śniadanie a dodatkowo są bardzo smaczne. Warto podkreślić, że śniadanie białkowo tłuszczowe zapewnia sytość na długo, pomaga w kontrolowaniu apetytu i tym samym pozwala zwalczyć ewentualne napady głodu, które mogą występować w pozostałej części dnia.
Co jeść na śniadanie białkowo tłuszczowe?
Jeżeli decydujemy się na keto śniadanie to pod względem energetycznym powinno pokrywać około 25%-30% dziennego zapotrzebowania przy jednoczesnym założeniu, że spożywamy od czterech do pięciu posiłków w ciągu dnia. Przepisy diety ketogenicznej bazują na jajkach, zielonych warzywach, nasionach, pestkach. Tym samym pomysł na zdrowe śniadanie jest niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i sycący.
Przepisy keto na śniadanie
Pomysł na zdrowe śniadanie nie musi być nudny. Poniżej prezentujemy przepisy ketogeniczne i podpowiadamy co można zrobić na śniadanie. Warto o poranku zjeść śniadanie na ciepło, w które przepisy dietetyczne obfitują.
Pasta z jajek
Ciekawą propozycją na keto śniadanie dietetyczne jest pasta z jajek.
Potrzebujemy:
- 2 jajka
- Awokado
- Sól, pieprz
- Papryczka chilli
Jajka gotujemy na twardo, awokado obieramy, wkładamy do miseczki. Z papryczki usuwamy nasiona, dodajemy do awokado. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka kroimy na pół, żółtka wyciągamy i dodajemy do miseczki. Składniki blendujemy na gładki krem. Pastą nadziewamy połówki jajek.
Awokado faszerowane krewetkami
Ciekawym pomysłem na keto śniadanie jest faszerowane awokado. Danie proste i niesamowicie smaczne!
Składniki:
- Awokado
- Krewetki koktajlowe odsączone z zalewy
- Majonez
- Czerwona papryka
- Sól, pieprz
Krewetki mieszamy z majonezem, drobno pokrojoną czerwoną papryką, dodajemy soli oraz pieprzu do smaku. Awokado obieramy, kroimy na pół, wyciągamy pestkę. W zagłębienie po pestce wkładamy farsz z krewetek. Dla chętnych - sok z cytryny do skropienia.
Omlet z boczkiem
Omlet jest pyszną propozycją na śniadanie na ciepło. Robi się go szybko ale też syci na długo.
Składniki:
- 3 jajka
- 40g boczku
- łyżeczka oleju kokosowego
- Mąka kokosowa lub migdałowa 10g
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól do smaku
- Dodatkowo: miks sałat, pomidorki koktajlowe, żółta papryka
Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej olej kokosowy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W czasie gdy boczek się smaży, w miseczce mieszamy jajka z mąką, solą oraz pieprzem. Wszystko wlewamy na patelnię i smażymy do ścięcia się masy jajecznej. Przekładamy na talerz. Do środka kładziemy sałatę, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Zwijamy i gotowe.
Szakszuka
Szakszuka to pyszne lekkie śniadanie na które składają się jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym. Do przygotowania podstawowego przepisu potrzebujemy:
- Łyżka oleju kokosowego
- Mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- Puszka krojonych pomidorów
- Papryka żółta oraz czerwona
- Przyprawy: Sól, pieprz, Słodka papryka w proszku, chilli, szczypiorek i kolendra do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy chilli, pokrojoną w kosteczkę paprykę żółtą oraz czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy, mieszając. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Dodajemy przyprawy. Gdy sos jest już gęsty, robimy w nim wgłębienia, w które wbijamy jajka. Patelnię można w tym momencie przykryć pokrywką, wówczas jajka szybciej się zetną. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem, kolendrą.
Frittata ze szpinakiem
Frittata wywodzi się z Włoch i jest świetnym pomysłem na keto śniadanie. Jest prosta a zarazem szybka w wykonaniu. Można się nią delektować na ciepło i zimno, w każdym przypadku bardzo smakuje.
Składniki:
- Łyżka oleju kokosowego
- 6 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 30g wędzonego boczku
- Dwie garści świeżego szpinaku
- 100g pomidorków koktajlowych
- Kulka sera mozzarella
- 80g sera feta
- Przyprawy: sól oraz pieprz
Przygotować patelnię, którą można później wstawić do piekarnika. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak, podsmażamy, na patelnię kładziemy pokrojony w kosteczkę boczek. W tym czasie jajka miksujemy z przyprawami, serem feta i startą na tarce mozzarellą. Masę wlewamy na gorącą patelnię. Układamy na górze pomidorki koktajlowe. Smażymy około 3 minuty. Następnie wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Można podawać z dodatkową porcja warzyw.
Zostaw komentarz