Wegańskie i wegetariańskie pomysły na lunch
Redakcja meska-kuchnia.pl
Jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej i zabrakło Ci pomysłów na lunch? A może jadasz mięso ale masz ochotę na zdrowy i pożywny odpowiednik mięsnych produktów? Niezależnie jaka jest Twoja motywacja, w artykule podamy kilka ciekawych propozycji na warzywne lunche.
Naszym faworytem są wegańskie burgery. Są one coraz częściej wybieranym odpowiednikiem klasycznych burgerów. Wynika to z ich unikalnego smaku, różnorodności oraz bogactwa składników odżywczych w nich zawartych.
Z czego składają się wegańskie burgery?
Istnieje bardzo wiele rodzajów burgerów. Za to właśnie je uwielbiamy- każdy może wybrać swój ulubiony.
Najbardziej klasycznym jest burger z ciecierzycy. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, a w połączeniu z kaszą może z powodzeniem zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego.
Jeśli lubicie pikantne potrawy jako bazy do kotleta użyjcie czerwonej fasoli. W towarzystwie ostrych papryczek i przypraw będzie to niezwykle wyrazista propozycja. Fasolę możesz również zastąpić batatem, który również świetnie będzie smakował w wersji pikantnej.
Wielbicielom delikatniejszych smaków polecamy burgera z dodatkiem buraka lub szpinaku. Są to warzywa pełne witamin, które warto docenić za ich właściwości odżywcze.
Ciekawą propozycją będzie kotlet grzybowy. Niezwykle aromatyczny, delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz z pewnością wpasuje się w Wasze gusta.
Jakie dodatki wybrać do burgerów?
Na pewno świetnie sprawdzą się klasyczne dodatki- chrupiąca czerwona cebula, pomidor i piklowane ogórki. Jeśli macie ochotę na coś bardziej oryginalnego dodajmy np. piklowaną marchewkę lub ulubione kiełki. Nie zapominajmy o świeżej sałacie- proponujemy Wam sałatę karbowaną, świetnie sprawdzi się też roszponka.
Na koniec dodajmy pyszny sos
Tradycyjne sosy do burgerów to oczywiście ketchup, majonez czy sos BBQ. W przypadku burgerów warzywnych świetnie sprawdzi się np. sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Możemy przygotować również aromatyczny, domowy sos pomidorowy. Szukającym nietuzinkowych inspiracji polecamy śliwkowy sos BBQ. Ten słodki, owocowy akcent będzie idealnym uzupełnieniem naszego burgera.
Jeśli zaciekawiła Was nasza propozycja burgera grzybowego, a także sos BBQ- tego połączenia spróbujecie w bistro Piekarni Grzybki przy ul. Malowniczej https://piekarniagrzybki.pl/sklepy-firmowe/piekarnia-wlochy/
Artykuł sponsorowany
Zostaw komentarz