Aktualności

Bezpieczne garnki i naczynia kuchenne Philipiak do zdrowego gotowania

Redakcja meska-kuchnia.pl
lip 24 2019

naczynia kuchenne

Bogata wiedza oraz umiejętności kucharza mają olbrzymi wpływ na jakość i bezpieczeństwo serwowanych potraw, jednak nie należy zapominać również o kwestii wykorzystywanych garnków, naczyń oraz akcesoriów kuchennych. Istotna jest przede wszystkim jakość materiałów, z których zostały one wykonane, ale również wykorzystane technologie i rozwiązania, które przyspieszają oraz ułatwiają proces gotowania posiłków. Jakich naczyń i garnków należy więc używać w swojej kuchni? Podpowiadamy.

Philipiak – cechy bezpiecznych naczyń i garnków kuchennych

Kupując garnki oraz naczynia kuchenne należy dokładnie zapoznać się z materiałem, z którego zostały one wykonane. Ważne, żeby wszystkie akcesoria posiadały niezbędne atesty bezpieczeństwa oraz nie odkształcały się i rysowały w trakcie użytkowania. Bezpieczne naczynia wykonane są z materiałów wysokiej jakości, niezawierających szkodliwych substancji, takich jak ołów, kadm, BPA i słabej jakości teflon. Istnieje bowiem duże ryzyko, że w przypadku uszkodzenia materiału, toksyczne związki przenikną do żywności. Dodatkowo zdrowe naczynia kuchenne są wykonane z surowców obojętnych, które nie wchodzą w reakcję z przygotowywanymi potrawami oraz są odporne na działanie naturalnych kwasów występujących w żywności. Warto więc sprawdzić, czy akcesoria, które zamierzamy zakupić, są odporne na działanie wysokich temperatur oraz posiadają solidne dno, odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Godne naszej uwagi są między innymi akcesoria kuchenne marki Philipiak, które wykonane są z najwyższej jakości, bezpiecznych materiałów. Co więcej, posiadają one cenne właściwości antyalergiczne oraz antybakteryjne. Projektanci marki dodatkowo dbają również o środowisko, dokładając wszelkich starań, aby produkty były energooszczędne poprzez dobrą akumulację cieplną. Więcej opinii oraz informacji na temat produktów marki Philipiak można znaleźć pod adresem: https://www.nowiny.pl/lifestyle/126092-producent-garnkow-i-naczyn-philipiak-opinie.html.

Naczynia Philipiak umożliwiające zdrowe gotowanie

Zdrowe oraz bezpieczne dla organizmu gotowanie wymaga posiadania dobrej jakości garnków i naczyń kuchennych, które umożliwiają wykorzystanie różnorodnych technik kulinarnych. Bardzo istotne, aby w diecie ograniczać nadmiar tłuszczów oraz korzystać z obróbki, która powoduje jak najmniejsze straty witamin i składników mineralnych w przygotowywanej żywności. Dzięki temu potrawy są bardziej wartościowe, pożywne oraz smaczne. Firma Philipiak posiada w swoim szerokim asortymencie naczynia, które sprzyjają zdrowemu oraz bezpiecznemu gotowaniu. Warto się z nimi zapoznać.

Tradycyjne gotowanie i gotowanie na parze

Gotowanie jest metodą, która nie prowadzi do powstawania niebezpiecznych dla zdrowia związków, dlatego uchodzi za jedną z najkorzystniejszych technik przygotowywania posiłków. Potrawy możemy poddawać obróbce termicznej poprzez bezpośrednie gotowanie w wodzie, w garnkach wysokiej jakości. Metoda ta będzie powodowała jednak straty witamin i związków mineralnych. Częściowo możemy jednak je odzyskać, wykorzystując otrzymany wywar do tworzenia zup, kremów lub sosów, które będą bogate w cenne wartości odżywcze. Gotując warzywa w sposób tradycyjny, warto jednak pamiętać, aby umieszczać je dopiero we wrzącej wodzie oraz napełniać garnek cieczą jedynie do optymalnego, przykrywającego produkty spożywcze poziomu. W ofercie garnków i naczyń kuchennych Philipiak znaleźć można wiele wygodnych oraz funkcjonalnych rozmiarów, które pozwolą dopasować konkretne akcesoria do aktualnych potrzeb.

Bezpieczną oraz zdrową alternatywą dla gotowania tradycyjnego lub duszenia jest również gotowanie na parze w specjalnych garnkach z sitkiem. Przygotowywana żywność nie ma w tym przypadku styczności z wodą, co pozwala zachować zdecydowanie więcej istotnych składników odżywczych. Dodatkowo, wbrew pozorom i powszechnym opiniom, jest to bardzo szybka oraz prosta metoda obróbki termicznej żywności. Marka Philipiak, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów, w każdym swoim zestawie naczyń i garnków kuchennych zawiera również sitka lub koszyki do przygotowywania różnorodnych produktów na parze. Powinno to stanowić dla użytkowników zachętę do korzystania z tego typu obróbki termicznej żywności.

Szybkowar Philipiak

Szybkowary znane są już od wielu lat, jednak w ostatnim czasie, dzięki licznym udoskonaleniom, wracają do łask. Urządzenia tego typu nie tylko ułatwiają gotowanie oraz skracają czas przygotowywania posiłków, ale również zapobiegają utracie cennych składników odżywczych, takich jak witaminy lub składniki mineralne. Jedzenie z szybkowaru jest więc zdrowsze, smaczniejsze oraz bardziej wartościowe. Szybkowary firmy Philipiak posiadają dodatkowo specjalną wkładkę, która umożliwia jednoczesne gotowanie kilku produktów, co stanowi praktyczną metodą na szybkie przygotowanie całego posiłku. Ponadto możemy mieć pewność, że nasza żywność jest w pełni bezpieczna, ponieważ urządzenie wykonane jest z kwasoodpornej stali, która nie wchodzi w reakcję z przygotowywanymi produktami, przez co do pożywienia nie przedostają się niepożądane substancje. Więcej informacji o unikalnych szybkowarach Philipiak znaleźć można tutaj: https://kb.pl/porady/szybkowar-philipiak-inwestycja-ktora-sie-oplaca_wp16/

Patelnia z dnem groszkowym Philipiak

Ciekawą alternatywą dla doskonale znanych patelni grillowych oraz z nieprzywieralną powłoką teflonową jest również patelnia z dnem groszkowym. Naczynie to umożliwia równomierne smażenie bez użycia tłuszczu, natomiast tłuszcz występujący naturalnie w mięsie wytapiając się, wędruje do specjalnych kanalików na dnie naczynia. Patelnia groszkowa Philipiak wykonana jest dodatkowo z kwasoodpornej stali chromowo-niklowej CR-Ni 18/10, która nie wchodzi w szkodliwe reakcje z pożywieniem oraz umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła po całym naczyniu. Obróbka termiczna żywności jest więc w pełni wydajna oraz szybka.

Blanszowanie z użyciem sitek do warzyw

Kupując gotowe zestawy garnków, należy zwrócić uwagę, czy posiadają one również sitko do warzyw. Jest ono szczególnie przydatne do blanszowania. Proces ten polega na zanurzaniu warzyw w gorącej wodzie na krótki moment, a następnie szybkim chłodzeniu w wodzie zimnej. Metoda ta ułatwia zachowanie bardzo dużej ilości cennych składników odżywczych i świetnie sprawdza się w przygotowaniu brokułów, kalafiora lub szpinaku.

Których naczyń oraz garnków lepiej unikać?

Decydując się na zakup konkretnych zestawów naczyń lub garnków kuchennych, warto zaufać znanym oraz sprawdzonym markom, które cieszą się dobrą opinią na rynku. Doceniajmy firmy, które dokładają wszelkich starań, aby iść z duchem czasu oraz nieustannie pracować nad jakością i rozwiązaniami technologicznymi swoich produktów. Szczególnie polecaną marką jest Philipiak, której garnki i naczynia od lat są chętnie wybierana przez wielu Polaków oraz użytkowników z innych zakątków świata. W przypadku tańszych, nieznanych zamienników często może okazać się bowiem, że nie tylko negatywnie wpływają na nasze zdrowie, ale również wymagają częstej wymiany z uwagi na uszkodzenia.

Mimo, że większość naczyń i garnków kuchennych wydaje się solidna i wytrzymała, to nie wszystkie będą przyjazne dla naszego zdrowia. Poza wspomnianymi tanimi garnkami nieznanych marek, należy również unikać słabej jakości powłok, które szybko się ścierają oraz nie są odporne na zarysowania, odrapania lub odpryski. Przed zakupem należy dokładnie zapoznać się ze składem wykorzystanych materiałów, aby nie zawierały one substancji toksycznych, które pod wpływem wysokiej temperatury lub w razie uszkodzenia mogą przenikać do żywności. Wykorzystane materiały powinny być również odporne na kwaśne oraz słone produkty spożywcze, a także działanie innych, szkodliwych czynników chemicznych. Pamiętajmy, że słabej jakości powłoki teflonowe w trakcie codziennego użytkowania mogą uwalniać substancje rakotwórcze.

 

Artykuł partnera

Udostępnij