Idealne ciasta kruche – jak je zrobić? Tajemnicę kryją 4 podstawowe składniki
Redakcja meska-kuchnia.pl
Kruche ciasto dla każdego
Ciasto kruche należy do jednych z najprostszych do przyrządzenia. Choć jest naprawdę łatwe, wiele osób ma obawy dotyczące tego rodzaju ciasta. Spieszymy z pomocą! Poniżej znajdziecie przepis na kruche ciasto w idealnych proporcjach, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej początkujących kucharzy. Przed jego przygotowaniem zapoznaj się ze wskazówkami jak przygotować i piec tego rodzaju ciasto tutaj https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealne-ciasto-kruche.
Kruche ciasto – przepis
Składniki na ciasto kruche każdy znajdzie w swojej kuchni: 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru, dwa żółtka.
Przygotowanie: pamiętaj o tym, żeby składniki na ciasto kruche były zimne. Nie ugniataj ciasta za długo – jest to ważne, ponieważ zbyt długie wyrabianie ciasta może skutkować jego nadmierną twardością po upieczeniu i deformacją w trakcie pieczenia. Zacznij wyrabiać masę ręcznie. Możesz też skorzystać z malaksera lub kuchennego robota z hakiem. Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformuj kulę i włóż ją do lodówki. Kruche ciasto powinno być porządnie schłodzone. Po około jednej godzinie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Przez pierwsze 10 minut możesz je piec z obciążeniem. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku fasola i pomoże uniknąć nadmiernego wybrzuszenia ciasta.
Ciasta kruche – sekret tkwi w szczegółach
Proporcje ciasta kruchego to nie wszystko. Ważne są także składniki! Najlepsza jest zwykła mąka pszenna o małej zawartości glutenu. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche, użyj krupczatki. Kiedy kupujesz masło, zwróć uwagę, aby zawartość tłuszczu wynosiła 82 proc. Zapomnij o margarynach czy oleju. Do przygotowania kruchego ciasta zawsze używaj zimnego masła.
Zamiast cukru użyj cukru pudru, który łatwiej się rozpuści w tak krótkim czasie pieczenia.
Artykuł sponsorowany
Zostaw komentarz