Przepisy

Idealne ciasta kruche – jak je zrobić? Tajemnicę kryją 4 podstawowe składniki

Redakcja meska-kuchnia.pl
gru 10 2019

Ciasta kruche to podstawa wielu wypieków. Możemy przygotować na ich bazie tarty, czy ciasta z owocami. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. W przygotowaniu najlepszych kruchych ciast, liczą się na dobrą sprawę cztery składniki. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Kruche ciasto dla każdego

Ciasto kruche należy do jednych z najprostszych do przyrządzenia. Choć jest naprawdę łatwe, wiele osób ma obawy dotyczące tego rodzaju ciasta. Spieszymy z pomocą! Poniżej znajdziecie przepis na kruche ciasto w idealnych proporcjach, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej początkujących kucharzy. Przed jego przygotowaniem zapoznaj się ze wskazówkami jak przygotować i piec tego rodzaju ciasto tutaj https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealne-ciasto-kruche.

Kruche ciasto – przepis

Składniki na ciasto kruche każdy znajdzie w swojej kuchni: 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru, dwa żółtka.

Przygotowanie: pamiętaj o tym, żeby składniki na ciasto kruche były zimne. Nie ugniataj ciasta za długo – jest to ważne, ponieważ zbyt długie wyrabianie ciasta może skutkować jego nadmierną twardością po upieczeniu i deformacją w trakcie pieczenia. Zacznij wyrabiać masę ręcznie. Możesz też skorzystać z malaksera lub kuchennego robota z hakiem. Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformuj kulę i włóż ją do lodówki. Kruche ciasto powinno być porządnie schłodzone. Po około jednej godzinie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Przez pierwsze 10 minut możesz je piec z obciążeniem. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku fasola i pomoże uniknąć nadmiernego wybrzuszenia ciasta.

Ciasta kruche – sekret tkwi w szczegółach

Proporcje ciasta kruchego to nie wszystko. Ważne są także składniki! Najlepsza jest zwykła mąka pszenna o małej zawartości glutenu. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche, użyj krupczatki. Kiedy kupujesz masło, zwróć uwagę, aby zawartość tłuszczu wynosiła 82 proc. Zapomnij o margarynach czy oleju. Do przygotowania kruchego ciasta zawsze używaj zimnego masła.

Zamiast cukru użyj cukru pudru, który łatwiej się rozpuści w tak krótkim czasie pieczenia.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *