Zdrowie i uroda

Dieta przy nowotworze złośliwym

Redakcja meska-kuchnia.pl
lis 27 2019

Dieta przy nowotworze złośliwym jest niezwykle ważna. Wpływa m.in. na proces leczenia i możliwość wdrażania odpowiednich terapii. Jaka powinna być właściwa, zbilansowana dieta przy nowotworze złośliwym?

Dieta przy chemioterapii chłoniaka czy białaczce jest kluczowym elementem terapii. Niedożywienie jest jedną z głównych przyczyn powikłań w procesie leczenia, może wydłużyć czas hospitalizacji pacjenta, wpływać na decyzje o wdrażaniu kolejnych etapów terapii czy wręcz zwiększać ryzyko niepowodzenia operacji. Chory, który nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników może gorzej znosić leczenie i tracić siły do walki z chorobą.

Warto pamiętać, że odpowiednia dieta uzależniona jest m.in. od rodzaju choroby i za każdym razem ustalana jest indywidualnie z lekarzem. Więcej informacji o diecie przy nowotworze złośliwym znajdziesz na https://www.dkms.pl/pl/zywienie.

Dieta przy chemioterapii chłoniaka

W przypadku chemioterapii niezbędne jest przede wszystkim zadbanie o utrzymanie stabilnej masy ciała. Złym znakiem jest utrata wagi. W takim przypadku należy uwzględnić i zwiększyć energetyczność posiłków. Można również włączyć do diety, po konsultacji z lekarzem, specjalistyczne preparaty odżywcze. W trakcie chemioterapii nie można spożywać surowych czy niedopieczonych mięs, ryb i dań z surowymi jajami. Spożywany nabiał powinien być pasteryzowany.

Dieta po przeszczepie szpiku

Dieta po przeszczepieniu szpiku powinna składać się z określonych składników, a także być przygotowywana w odpowiedni, szczególny sposób. Przede wszystkim należy jeść posiłki zaraz po ich przyrządzeniu, dość często – ok. 5 – 6 posiłków dziennie. Najważniejszym posiłkiem dnia powinno być śniadanie.

Pacjenci po przeszczepie powinni wypijać co najmniej 5 szklanek wody mineralnej dziennie, a także 5 szklanek soków owocowych i warzywnych dziennie. Nie powinno się spożywać pozostałości po poprzednim posiłku i kupować produkty w opakowaniach indywidualnych.

Dieta przy białaczce. Białaczka – co można jeść?

Osoby chore na białaczkę powinny spożywać określone warzywa i owoce. Wskazany jest np. pomidor, warzywa gotowane czy soki warzywne. Powinno się za to unikać warzyw kapustnych czy ogórków kiszonych.

Wśród serów powinno się unikać serów pleśniowych i żółtych serów na wagę. Wskazane są natomiast twarogi, sery topione czy serki homogenizowane.

Jajka powinno się spożywać tylko gotowane dłużej niż 8 minut. Wśród mięs powinno się spożywać drób, chude mięso wołowe, mięsa duszone i gotowane, a unikać dziczyzny, wędzonych ryb, tłustego mięsa i owoców morza.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij