Letnie smaki – grillowane warzywa i sałatki na grilla

Redakcja meska-kuchnia.pl
Ciepłe letnie dni to doskonały czas na przygotowywanie pysznych potraw z grilla. Oprócz tradycyjnej kiełbasy i karkówki warto postawić na różnorodne sałatki i grillowane warzywa. Możliwości jest mnóstwo! Jakie dania idealnie sprawdzą się na grilla? Podpowiadamy!
Sałatka gyros
To zdecydowanie sycące danie, które z pewnością zasmakuje twoim gościom. Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Należy zaopatrzyć się w filet z kurczaka, ogórki konserwowe, pomidory, kapustę pekińską, kukurydzę, cebulę oraz przyprawy – sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę. Proporcje mogą być dowolne, wszystko zależy od naszego gustu. Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawy, olej i odstawić do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie mięso nabierze wyśmienitego smaku i aromatu. Kurczaka grillujemy do uzyskania złotego koloru. Następnie łączymy pokrojone warzywa z mięsem – sałatka na grilla www.winiary.pl/kuchnia-od-kuchni.aspx/41/10-najlepszych-salatek-na-grilla- bardzo dobrze prezentuje się ułożona warstwowo w szklanym naczyniu. Każdą warstwę smarujemy ketchupem i majonezem. Gotowe!
Warzywa grillowane
Grillowane warzywa www.winiary.pl/przepis.aspx/8409/warzywa-grillowane to znakomity dodatek do mięsa, ale również lekka przystawka. Grillować możemy dowolne warzywa. Proponujemy tradycyjne połączenie smaków, czyli cukinię, bakłażana i pieczarki. Do przygotowania dania będziemy również potrzebować sera camembert – jego kawałki ułożymy na kapeluszach pieczarek. Warzywa należy pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie wycieramy, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 15 minut z każdej strony. Pieczarki z camembertem grillujemy dodatkowe 10 minut do rozpuszczenia sera.
Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami
Latem aż grzech nie wykorzystać młodych ziemniaków i szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Jak przygotować sałatkę na grilla? Cząstki ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, szparagi obieramy i również gotujemy (ok. 10 min). Po ostudzeniu kroimy szparagi na mniejsze części. Warzywa mieszamy z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka znakomicie smakuje polana sosem musztardowo-majonezowym.
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem
Coleslaw to bardzo popularna sałatka, która idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali główkę białej kapusty, pęczek rzodkiewek, 4 cebule dymki oraz pęczek natki pietruszki. Kapustę należy posiekać, dodać sól i odstawić na 10 minut. Dymkę i natkę pietruszki siekamy, a rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem. Do jego przygotowania będą potrzebne biały ocet winny (1 łyżka), gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki), kapary (2 łyżeczki), sól i pieprz. Gotowe!
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Naszą kolejną propozycją jest sałatka na bazie ciecierzycy. Jest niezwykle smakowita i prosta w przygotowaniu. Należy wykorzystać 2 puszki ciecierzycy, 250 g pomidorków koktajlowych, 3 cebule dymki, pęczek natki pietruszki, 1 szklankę czarnych oliwek i pęczek mięty. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na połówki, a dymkę, pietruszkę i miętę siekamy. Do ciecierzycy dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i pozostałe składniki. Sałatkę można przyprawić solą i pieprzem.
Materiał partnera zewnętrznego
Zostaw komentarz