Wybieramy durszlaki i cedzaki
Redakcja meska-kuchnia.pl
W kuchennym królestwie jest miejsce na całe mnóstwo elementów wyposażenia. Tych głównie funkcjonalnych, jak i tych, które poza praktycznym zastosowaniem, stają się również ozdobą kuchni. Wybór jest ogromny i dziś przyrządzanie najbardziej skomplikowanych dań staje się dziecinnie proste. Serwowanie w estetyczny i elegancki sposób to większa przyjemność z domowych imprez, a dekorowanie ciast, ciasteczek, sałatek i stołu dla gości, pozostawia duże pole do popisu najbardziej kreatywnym. Pośród tych drobiazgów i całkiem sporych artykułów, które przydają się w kuchni, nie może zabraknąć miejsca na durszlaki i cedzaki.
Wygodne odcedzanie
Zarówno durszlaki, jak i cedzaki, idealnie sprawdzają się, jak sama nazwa wskazuje – do odcedzania. Odsączania makaronu, ugotowanych warzyw. Opłukiwania owoców sezonowych czy też przelewania mięsnych wywarów, by skutecznie oddzielić to, co nadaje się do wyrzucenia, od klarownego bulionu.
Jeśli w kuchni spędzamy dużo czasu i przyrządzamy rozmaite dania, warto zastanowić się nad kilkoma rodzajami durszlaków. Na rynku znajdziemy te wykonane ze stali nierdzewnej, plastikowe czy silikonowe. W różnych kształtach oraz o odmiennych pojemnościach. Można rozejrzeć się w ofercie, jaką opatrzone są Artykuły gospodarstwa domowego – DoGotowania.pl.
Stalowy, silikonowy, plastikowy, a może emaliowany?
Najpowszechniej wybierane są durszlaki ze stali nierdzewnej. Wygodne w użytkowaniu. Estetyczne, trwałe i solidnie wykonane. Posłużą nam przez długi czas i poradzą sobie z odcedzaniem całej gamy produktów spożywczych, wywarów czy opłukiwaniem i odsączaniem. Pojemność warto dostosować do liczby domowników, czyli wielkości porcji, jakie przygotowujemy.
Również konstrukcje dobrze jest dobrać względem aranżacji kuchni, ale i rodzaju zlewu oraz jego wielkości. Niezależnie od materiałów służących do wykonania, znajdziemy bowiem durszlaki i cedzaki okrągłe, a nawet kwadratowe. Opatrzone dwoma uchwytami bądź jedną dłuższą rączką. Do tego te, które są dość głębokie, ale o niewielkiej średnicy lub płytsze i rozszerzające się ku górze.
Silikonowy cedzak to idealne rozwiązanie do małych kuchni, bo jest bardzo prosty nie tylko w użytkowaniu, ale i przechowywaniu. Warto poszukać modeli składanych, które zajmują jeszcze mniej miejsca. Zaletą jest także jego lekkość, odporność na zmiany temperatury i możliwość mycia w zmywarce.
Najmniej praktyczne wydają się być cedzaki plastikowe, jednak do niewielkiej porcji owoców czy skromnej ilości makaronu, nadadzą się idealnie i również nie zajmą zbyt wiele miejsca w szafce.
Spójna aranżacja kuchenna
Cedzaki czy durszlaki mogą być emaliowane. Takie wykonania są najbardziej efektowne pod względem wizualnym. Jeśli chcemy zadbać o to, by w najmniejszych szczegółach nasza kuchnia była aranżacyjnie spójną, z powodzeniem można postawić na emaliowany produkt.
Każdorazowo warto uwzględniać stylistykę kuchni, bo ta, która odpowiada naszym gustom, sprawia, że przyjemniej się z niej korzysta. Zorientujmy się w ofercie durszlaków i cedzaków wybierając te, które spełnią wszystkie stawiane przed nimi oczekiwania.
Materiał partnera zewnętrznego
Zostaw komentarz