Kakao czy czekolada? Co jest lepszym wyborem?

Redakcja meska-kuchnia.pl
Równie przyjemnie jest wypić ciepłe kakao, co i zjeść kilka kostek czekolady. Szybciej i łatwiej jest posilić się czekoladą. Wystarczy otworzyć opakowanie, podczas gdy kakao trzeba sobie przygotować. Ten i ten produkt ma ten sam główny składnik. Czy to znaczy, że jeden i drugi są tak samo dobre? Niekoniecznie, bo porównujemy tutaj produkt naturalny z przetworzonym.
Kubek kakao - przyjemność i zdrowie
Kakao to proszek z nasion zawartych w owocach kakaowca. To bardzo cenny składnik dla osób dbających o zdrowie. Biorąc pod uwagę tylko jego ilość, wybór pomiędzy kakao a czekoladą wydaje się być prosty. W czekoladzie jest go pewna, czasem niezbyt duża ilość. Kartonik kakao w całości zawiera właśnie ten cenny składnik. Zrobiony z niego napój jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i wzmacniający. Dotyczy to jednak produktów naturalnych, jak kakao DecoMorreno, czyli naturalnych, jakie kupuje się w kartonikach. Czym innym jest napój kakaowy instant, czyli kakao rozpuszczalne z różnymi dodatkami.
Czekolada - smaczna przekąska
Czekolady nie można polecać, tak jak kakao, z uwagi na to, że sporo w niej dodatków, które nie są korzystne dla zdrowia. Natomiast najważniejszego składnika niekiedy jest bardzo niewiele. Poza miazgą kakaową i masłem kakaowym zawiera ona cukier oraz tłuszcze utwardzane i różne inne dodatki. Zamiast cukru niekiedy daje się syrop kukurydziany. To produkt wysoko przetworzony, powodujący tycie, mogący prowadzić do rozwoju cukrzycy. W czekoladzie mlecznej dodatkowo jest mleko w proszku. W nadziewanej znajduje się sporo sztucznych dodatków smakowych. W białej czekoladzie zawartość kakao jest nieznaczna. Zaletą czekolady jest jej smak, a jeśli ma sporo miazgi kakaowej, to ma też pewne pozytywne właściwości.
Zdrowotne właściwości miazgi kakaowej
Składnik ten jest bardzo cenny. Pijąc kakao, dba się o zdrowie na różne sposoby. Wzmacnia ono serce, układ krążenia, poprawia odporność i pracę nerek. Zawiera szereg witamin oraz składników mineralnych. Jest źródłem przeciwutleniaczy, więc pomaga zachować młody wygląd. Chroni przed nowotworami, obniża ciśnienie krwi i pomaga się skoncentrować. Zapewnia wspaniałe samopoczucie i obniża poziom stresu. O wspomnianych właściwościach, można mówić jedynie wtedy, jak pije się kakao albo jest tego składnika dużo w czekoladzie. Najlepsza pod tym względem jest gorzka i deserowa. Czekolada ma jednak sporo tłuszczu i cukru, więc sprzyja nadwadze.
Kakao czy czekolada?
Kakao to samo zdrowie, natomiast czekoladę najlepiej jeść z umiarem. Najmniej polecana jest nadziewana, ponieważ najwięcej jest w niej sztucznych składników. Przygotowanie naturalnego kakao jest proste. Wystarczy łyżeczkę proszku zalać wodą i dodać cukru, miodu czy mleka. Można także dodać cynamon, a zamiast zwykłego cukru można dać cukier trzcinowy. Dodając dowolne składniki i w różnych ilościach, można uzyskać napój o różnym smaku i mocy. Najważniejsze jest to, że wiadomo, co się dodaje. Jeśli ma się ochotę na czekoladę, to najlepiej wybrać gorzką i taką o krótkiej liście składników.
Zobacz również: Miody Świata
Zdjęcia z portalu www.zlotesklepy.pl
Zostaw komentarz